Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

12.10.2023

Dijaki se vrnejo spremenjeni

Tako je predstavnik francoske gostinske šole, ki se pravkar mudi v Celju na izmenjavi, strnil misli o izmenjavah v okviru projekta Erasmus+. Ta teden namreč po vsej Evropi istočasno potekajo Erasmus+ dnevi, katerih namen je promocija opravljanja prakse in strokovnih usposabljanj mladih in učiteljev v tujini. Slušatelji so prisluhnili dobrim praksam izmenjav po Evropi partnerjev iz celotne regije. 

»Tisti, ki izvajajo Erasmus+ program, širijo dobre zgodbe, izmenjujejo pozitivne izkušnje in vse to so razlogi, zaradi katerih nam bo Evropa še naprej dajala finančna sredstva za izvajanje programa,« je povedala Urška Slapšak, predstavnica Centra Republike Slovenije za mobilnost in evropske programe izobraževanja in usposabljanja (CMEPIUS).  

»Za prakso v tujini sem se odločila zaradi dobre izkušnje. Redko dobiš priložnost, da osvojiš takšna znanja in se naučiš živeti v drugi državi. Priporočila bi jo vsem, ki imajo radi novi izkušnje ali radi stopijo iz cone udobja,« je povedala dijakinja programa predšolska vzgoja z Gimnazije Celje – Center Mia Vozelj.  

Petra Kotnik, učiteljica na Gimnaziji Lava, pa je dodala: »Ta program se mi zdi izvrsten za dijake, saj prinaša možnost širjenja splošne razgledanosti, dijakom z manj priložnostmi pa omogoča, da potujejo. Predvsem pa mladi s to izkušnjo pridobivajo čisto drugačna znanja, ki so pomembna za njihova življenja.« 

V Celju so Erasmus dan organizirali Ekonomska šola Celje, Gimnazija Celje – Center, Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje in Šolski center Celje. V preteklem letu so skupaj na usposabljanja, izobraževanja in prakso poslale 163 dijakov in 47 učiteljev. Številni med njimi so bili udeleženci Erasmus dneva v Celju, kjer so med drugim izmenjali izkušnje in poglede na inkluzijo, zelene načine potovanj, digitalne spretnosti, jezikovne in kulturne izzive, …  

Špela Kumer

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Skip to content