Vlečeno testo moramo dobro pregnesti, nato mora globoko počivati. In ko se predrami, ga premažemo z jajčnim nadevom in zvijemo. To je nekoč dišalo v kuhinjah na Dolenjskem!
Testo
- 50 dag bele moke
- 1─2 jajci
- 2 žlici olja
- mlačna slana voda
Nadev
- 20 dag masti
- 20 dag naribanega belega kruha
- 4 jajca
- 0,5 l pregrete smetane
- peteršilj
“Naredimo vlečeno testo in ga pustimo počivati. Spočitega razvlečemo, namažemo s smetano in potresemo s prepraženimi drobtinami. Med pražene drobtine vmešamo razžvrkljana jajca, ki naj na vroči masti samo zakrknejo. Štruklje zvijemo in jih kuhamo v slanem kropu 15─20 minut.“
Vir: Levstek, P. 2003. Kuharstvo. Ljubljana: DZS.
Mentor: Boštjan Bezgovšek
Dijaki: 3. d
Fotografija: Igor Rosina