Božanska jed, ki so jo v preteklosti pripravljali za božični večer. Poleti so jo včasih prinesli koscem. Zdaj pa jo lahko jemo v vseh letnih časih. Najbolj slastni so seveda v tradicionalnih gostilnah okoli Kobarida. Toda zabeljeni s potrpežljivostjo in natančnostjo so uspeli tudi v naši kuhinji.
- 100 dag bele moke
- 4 dl slanega kropa
Moko presejemo, jo poparimo s slanim kropom, z leseno žlico temeljito premešamo. Ko se malo ohladi, oblikujemo testo v tanek svaljek, ki ga narežemo na koščke. Koščke z dlanjo ali z lesenim tolkačem sploščimo v podolgovate krpice. Nanje polagamo podolgovate (primerno velike) kupčke nadeva in oblikujemo kot oreh velike štruklje. Testo stisnemo tako, da na eni strani nastane naborek. Naborek v sredini zavijemo ali ga pritisnemo, naredimo vdolbinico. Tako pripravljene štruklje polagamo na pomokano desko.
Na maslu prepražimo kruhove drobtine. Orehe zmeljemo in jih prelijemo z vrelim osoljenim mlekom. Rozine preberemo, operemo v topli vodi, temeljito odcedimo in prevremo v vinu ali namočimo v rumu. Vse sestavine zmešamo, dodamo cimet, zmlete nageljnove žbice in sesekljano limonino lupino. Nadev mora biti sočen, vendar ne moker. Iz njega oblikujemo podolgovate svaljke, velike kot krpice.
Štruklje skuhamo v slani vodi, ocvremo ali spečemo na žaru. Kuhamo jih pol ure, vendar ne smejo močno vreti. Ko splavajo na vrh, so skuhani. Med kuhanjem jih ne mešamo, posodo samo večkrat pretresemo. Štruklje zabelimo s prepraženimi drobtinami.
Mentorica: Cecilija Božnik
Dijaki: 3. d
Fotografija: Igor Rosina