Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Močnikova juha s suhimi slivami

Močnik ali farflc ali usukanci. Odvisno od pokrajine. Jed v otroški slikanici, v črni srednjeveški kuhinji, v lončeni skledici. In sladke hruške ali slive povrh. Kot češnja na torti? Ne, kot hruške na močniku.

  • 30 dag moke 
  • 2 jajci
  • sol
  • 6 suhih sliv
  • sladkor po okusu

Moki dodamo jajci, solimo. Maso z vilicami razmešamo v usukance, ki jih nato še ročno oblikujemo, da so enakomerni. Odvečno moko presejemo. Med mešanjem usukance počasi zakuhamo v vrelo slano mleko. Za boljši okus lahko dodamo ščepec sladkorja ter narezane suhe slive. 

Vir: Grum, A., Levstek, P. 2001. Kuharstvo. LJubljana: DZS.

Mentorica: Nataša Kamerički

Dijaki: 4. a

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Skip to content