Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Pražen krompir

Pražen krompir ─ priljubljena slovenska priloga. Preprosto, okusno, nedeljsko. (Kdor ne praži, ni gostin’c.) Restan ali tenstan? Odgovor poiščite v Društvu za priznanje praženega krompirja kot samostojne jedi.

Le spodobi se, da ta uvod v pražen krompir končamo z odo jedi, ki je tudi himna.

  • 1 kg krompirja
  • 2 čebuli
  • 0,5 dl olja
  •  ščepec popra
  •  ščepec soli
  •  šopek peteršilja

Neolupljen krompir temeljito očistimo in operemo. Postavimo ga v večjo posodo in zalijemo s toliko hladne vode, da ga prelijemo. Vodo solimo in pokrijemo. Krompir kuhamo 15 do 20 minut.

Ko je skuhan, ga odstavimo in odlijemo vodo. Pustimo, da se ohladi, nato ga olupimo.

Medtem ko čakamo, da se ohladi, olupimo čebulo in jo narežemo na tanke rezine. V ponvi segrejemo olje in jo na hitro popražimo. Čebula, ki ji lahko dodamo malo soli, da se hitreje razpusti, naj malo porumeni in prijetno zadiši.

Krompir narežemo na klobarje in ga pražimo ─ sprva na nizki temperaturi, proti koncu praženja temperaturo zvišamo. Krompir stalno mešamo in obračamo, da se enakomerno prepraži. Med praženjem dodamo malo soli in popra ter mešamo, da se začimbe enakomerno porazdelijo. 

Ponev odstavimo. Nasekljamo peteršilj in ga potresemo po krompirju.

(K.I: Pražen krompir. www. okusno.je.)

Mentorica: Cecilija Božnik

Dijaki: 3. d

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Skip to content