Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Blejska kremna rezina

Kaj je kontrast ali nasprotje? Sedeti v kavarni  in se sladkati s kremšnito.  Stati v kuhinji in mešati kremo pri nizkih obratih … Preberite recept!

SESTAVINE ZA 15 KREMŠNIT

  • 7 jajc, ogretih na sobno temperaturo
  • 350 g sladkorja
  • vrečka vaniljevega sladkorja
  • 3 žlice ruma
  • 1,5 l mleka
  • sok 1 limone
  • 220 g bele pšenične mehke moke (ali 170 g moke in 50 g jedilnega škroba)
  • 1/2 l smetane za stepanje (s čim več maščobe)
  • sladkor v prahu za posip
  • 500 g listnatega testa (dva kosa)

Listnato testo razvaljamo v velikosti modela, v katerem bomo kremšnite pripravili. Na vsaki strani naj testo gleda kakšen centimeter čez rob, ker se med peko skrči. Položimo ga na pekač iz pečice, obložen s peki papirjem, na gosto prebodemo z vilicami ter postavimo v vročo pečico, vanjo damo tudi posodico z vodo. Pečemo pri 220 stopinjah nekaj minut, da testo rahlo porjavi. Pečemo postopoma. Najprej prvi, nato drugi del testa. Pečeno testo ohladimo in oba kosa obrežemo ─ v  velikosti modela (najbolj uporabni so pravokotni ─ s snemljivim obodom). Prvega položimo v model, drugega prihranimo.

Za kremo najprej v večjem visokem loncu pristavimo mleko. Potem ločimo beljake in rumenjake.  Rumenjakom dodamo 170 g sladkorja in vaniljev sladkor. Stepamo z električnim mešalnikom. Ko je že dobro spenjeno, dodamo rum, nekaj žlic toplega mleka, sok limone in po žlicah presejano moko. Vse sestavine dobro spenimo.

Ko mleko zavre, ogenj zmanjšamo in v vrelo mleko počasi zlivamo dobro spenjeno rumenjakovo zmes. Mešamo.

Kremo kuhamo še 13 minut. Najprej precej naraste, potem se začne zgoščevati in upade. Ves čas mešamo z električnim mešalnikom pri nizkih obratih, tako da dobimo enotno, gladko kremo. Pazimo, da se ne prismodi. V tem času se krema segreje na 85–90 stopinj. Pri tej temperaturi moka (škrob) zakleji, krema se zgosti.

Kuhano kremo odstavimo, da se malenkost ohladi.  V drugi posodi hitro stepemo beljake v trd sneg, proti koncu mu po žlicah in postopno dodamo preostanek sladkorja (180 g). Zatem stepamo še kakšno minuto, da postane sneg zares trd. Nato ga po žlicah dodajamo v kuhano kremo, pri čemer krepko in hitro mešamo z dvigovanjem metlice. Delamo hitro, da se tudi beljaki ogrejejo in temperatura kreme doseže vsaj 65 stopinj.

Toplo kremo takoj nalijemo na plast pečenega testa v modelu, jo poravnamo in pustimo 1 uro na sobni temperaturi, nato jo prestavimo v hladilnik za vsaj 3 ure, da se popolnoma strdi in dobro ohladi. Šele takrat dobi zares trdno strukturo.

Nazadnje stepemo sladko smetano, jo rahlo sladkamo s sladkorjem v prahu in naložimo na strjeno jajčno kremo. Pogladimo.

Na vrh položimo drugo plast pečenega listnatega testa.

Posujemo s sladkorjem v prahu in narežemo na kose. Pomagamo si z nožičkom za pico. Z njim narežemo zgornjo plast listnatega testa, potem pa uporabimo velik in dolg (oster) nož, s katerim zarežemo sladico do dna. Zgornjo plast testa lahko že prej narežemo na kose in vsakega posebej položimo na smetano.

(Bogataj, J. 2007. Okusiti Slovenijo. Ljubljana: Rokus.)

Mentorica: Cecilija Božnik

Dijaki: 3. d

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Skip to content