Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Orehova potica

Kraljica, lepotica. O njej vemo vse. Samo ponovimo in utrdimo znanje.

Testo

  • 50 dag gladke bele moke
  • 2,5 dag kvasa
  • sol
  • 8 dag sladkorja
  • 8 dag masla
  • 2–3 rumenjake
  • 2,5 dl mleka
  • rum
  • limonina lupina
  • vaniljev sladkor

Najprej pripravimo kvasni nastavek (kvas razdrobimo, dodamo žlico moke, žlico sladkorja in 1 dl toplega mleka). Moko presejemo, ob robu solimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto stepemo, mleko (1,5 dl) segrejemo, dodamo maslo. Kvasni nastavek dodamo moki in malo premešamo, nato dodamo vse ostale sestavine: rum, limonino lupino in vaniljev sladkor. Vse pregnetemo v gladko maso. Pokrijemo s plastično vrečko, da se testo ne izsuši in hitreje vzhaja. Nato ga razvaljamo in namažemo z nadevom. 

Nadev

  • 30–40 dag orehov  (po želji lahko tudi več ali manj)
  • sladkor po okusu
  • 2–3 jajca
  • sladka smetana  (toliko, da je masa mazava, približno 3 dl – odvisno od orehov)
  • vaniljev sladkor
  • rum
  • limonina lupina

Sestavine  zmešamo (tik preden razvaljamo testo). Pazimo, kako ga zvijamo: ročno in tesno. Pustimo vzhajati. Pečemo na poljubni temperaturi (170–180 °C) približno 40 minut. 

Vir: Vrandečič, J., Zalar, J. 2021. Osnove v gostinstvu. Tehnologija pripravljanja jedi in recepti. Ljubljana: DZS.

Mentorica: Nataša Kamerički

Dijaki: 2. d

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Raznovrstno znanje,
neskončne možnosti

Naša šola je prava odločitev za vse, ki vas zanimajo tuji jeziki, saj so v rednem programu do trije (angleščina, nemščina in italijanščina), poleg njih pa lahko dijaki oddelkov z evropsko in globalno dimenzijo izberejo še španščino ali ruščino. Poleg tega se lahko naši dijaki vključijo tudi v program Erasmus+, v katerem lahko izkušnje pridobivajo tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Skip to content