Novice in dogodki

AVTOR

SSGT

Deli novico

Orehova potica

Kraljica, lepotica. O njej vemo vse. Samo ponovimo in utrdimo znanje.

Testo

  • 50 dag gladke bele moke
  • 2,5 dag kvasa
  • sol
  • 8 dag sladkorja
  • 8 dag masla
  • 2–3 rumenjake
  • 2,5 dl mleka
  • rum
  • limonina lupina
  • vaniljev sladkor

Najprej pripravimo kvasni nastavek (kvas razdrobimo, dodamo žlico moke, žlico sladkorja in 1 dl toplega mleka). Moko presejemo, ob robu solimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto stepemo, mleko (1,5 dl) segrejemo, dodamo maslo. Kvasni nastavek dodamo moki in malo premešamo, nato dodamo vse ostale sestavine: rum, limonino lupino in vaniljev sladkor. Vse pregnetemo v gladko maso. Pokrijemo s plastično vrečko, da se testo ne izsuši in hitreje vzhaja. Nato ga razvaljamo in namažemo z nadevom. 

Nadev

  • 30–40 dag orehov  (po želji lahko tudi več ali manj)
  • sladkor po okusu
  • 2–3 jajca
  • sladka smetana  (toliko, da je masa mazava, približno 3 dl – odvisno od orehov)
  • vaniljev sladkor
  • rum
  • limonina lupina

Sestavine  zmešamo (tik preden razvaljamo testo). Pazimo, kako ga zvijamo: ročno in tesno. Pustimo vzhajati. Pečemo na poljubni temperaturi (170–180 °C) približno 40 minut. 

Vir: Vrandečič, J., Zalar, J. 2021. Osnove v gostinstvu. Tehnologija pripravljanja jedi in recepti. Ljubljana: DZS.

Mentorica: Nataša Kamerički

Dijaki: 2. d

Fotografija: Igor Rosina

Ostale vsebine

Sodobnost, kvaliteta, znanje

Srednja šola za gostinstvo in turizem Celje je ena najmodernejših šol v Sloveniji. Praktični pouk poteka v učilnicah s profesionalno opremo, tako da dijaki že v času pouka spoznajo aparate in postopke, ki jih bodo uporabljali v svojem poklicu. V okviru programa Erasmus+ dijaki pridobivajo izkušnje tudi v tujini.  

Iščite po spletišču

SSGT

Kosovelova ulica 2
3000 Celje, Slovenija

Skip to content