Kraljica, lepotica. O njej vemo vse. Samo ponovimo in utrdimo znanje.
Testo
- 50 dag gladke bele moke
- 2,5 dag kvasa
- sol
- 8 dag sladkorja
- 8 dag masla
- 2–3 rumenjake
- 2,5 dl mleka
- rum
- limonina lupina
- vaniljev sladkor
Najprej pripravimo kvasni nastavek (kvas razdrobimo, dodamo žlico moke, žlico sladkorja in 1 dl toplega mleka). Moko presejemo, ob robu solimo. Rumenjake in polovico sladkorja penasto stepemo, mleko (1,5 dl) segrejemo, dodamo maslo. Kvasni nastavek dodamo moki in malo premešamo, nato dodamo vse ostale sestavine: rum, limonino lupino in vaniljev sladkor. Vse pregnetemo v gladko maso. Pokrijemo s plastično vrečko, da se testo ne izsuši in hitreje vzhaja. Nato ga razvaljamo in namažemo z nadevom.
Nadev
- 30–40 dag orehov (po želji lahko tudi več ali manj)
- sladkor po okusu
- 2–3 jajca
- sladka smetana (toliko, da je masa mazava, približno 3 dl – odvisno od orehov)
- vaniljev sladkor
- rum
- limonina lupina
Sestavine zmešamo (tik preden razvaljamo testo). Pazimo, kako ga zvijamo: ročno in tesno. Pustimo vzhajati. Pečemo na poljubni temperaturi (170–180 °C) približno 40 minut.
Vir: Vrandečič, J., Zalar, J. 2021. Osnove v gostinstvu. Tehnologija pripravljanja jedi in recepti. Ljubljana: DZS.
Mentorica: Nataša Kamerički
Dijaki: 2. d
Fotografija: Igor Rosina