Prekmurska gibanica! Klanjata se ti makovo in pšenično polje. Pozdravljata te jablana in oreh. Naše pridne roke prinašajo skuto in lončeni model …
Osnovno krhko testo
- 400 dag gladke moke
- 1 rumenjak
- ščepec soli
- 250 g margarine Rama (masla)
- 12 dag sladkorja v prahu
- malo ruma
- vaniljev sladkor
- limonina lupina
Moko presejemo na desko, jo solimo (ali posladkamo) in vanjo z nožem drobno nadrobimo ali naribamo maščobo. Stepemo sladkor in rumenjak. Dodamo ostale sestavine in zamesimo gladko testo, ki naj pol ure počiva na hladnem.
Vlečeno testo
- 600 g gladke pšenične moke
- žlica rastlinskega olja
- ščepec sol
- mlačna voda za gnetenje
V presejano moko na deski napravimo jamico, dodamo maščobo, sol, po želji tudi jajce. Med dodajanjem tekočine začnemo gnesti sestavine v testo. Testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in elastično. Oblikujemo ga v hlebec, namažemo z oljem in pustimo počivati 30 minut. (Uporabimo lahko tudi kupljeno testo.)
Makov nadev
- 200 g fino mletega maka
- 80 g kristalnega sladkorja
- vaniljev sladkor
Mletemu maku dodamo sladkor in vaniljev sladkor. Dobro premešamo. Vse nadeve uporabimo dvakrat.
Skutni nadev
- 1000 g polnomastne skute (pretlačene)
- 100 g kristalnega sladkorja
- 2 jajci
- vaniljev sladkor
- ščepec soli
Skuto zdrobimo z vilicami, dodamo jajci, vaniljev in kristalni sladkor ter ščepec soli. Vse skupaj dobro premešamo, da je zmes gladka in mazava.
Orehov nadev
- 300 g mletih orehov
- 100 g kristalnega sladkorja
- vaniljev sladkor
Zmlete orehe pomešamo s kristalnim in vaniljevim sladkorjem.
Jabolčni nadev
- 1500 g jabolk (kisle sorte)
- 120 g kristalnega sladkorja
- mleti cimet
- vaniljev sladkor
Jabolka olupimo, naribamo na tanke rezance, dodamo kristalni sladkor in cimet ter vse skupaj rahlo pomešamo.
Smetanov preliv
- 60 dl goste kisle smetane
- 4 jajca
Jajca počasi razžvrkljamo s kislo smetano.
Maščobni preliv med nadevi
150 g svinjske masti ali masla (200 g margarine)
Pripravimo si lončeni model – tepsijo (največkrat okrogli model, s premerom 32─35 cm, visok 7─8 cm). Model dobro namažemo z maslom in vanj položimo tanko razvaljano plast krhkega testa ─ podplat. Pokriva naj tudi rob modela. Plast prebodemo z vilicami. Spočito vlečeno testo razvaljamo in namažemo z oljem. Testo dvignemo in ga na tanko razvlečemo čez model, tako da debelejši rob testa visi čez rob modela. Tako pripravljeno testo zarežemo do modela, da dobimo 8 enakih delov. Na dno modela, ki je obložen s krhkim testom, razporedimo prvo plast makovega nadeva, pokapljamo ga z raztopljenim maslom ter smetanovim polivom. Na to položimo drugi del testa. Potresemo ga s skutnim nadevom ter pokapljamo z maslom. Čez model povlečemo tudi tretjo plast testa, ki jo obložimo s pripravljenim orehovim nadevom. Tudi tega pokapljamo. Povlečemo še četrto plast. Nanjo razporedimo jabolčni nadev, spet rahlo pokapljamo. Gibanica je sedaj sestavljena do polovice. Vse nadeve še enkrat ponovimo, da dobimo 8 enakomernih plasti. Na vrhu testo pokapamo še s smetanovim polivom in maščobo. Debele robove vlečenega testa, ki gledajo čez rob modela, odrežemo in oblikujemo gibanico. Prebodemo jo s tanko in dolgo iglo. Pečemo v krušni peči ali pečici približno 75 minut pri 175 °C. Pečeno gibanico premažemo s smetano in jo pustimo, da se nekoliko ohladi. Nato jo narežemo na trikotnike in poljubno posladkamo.
Dijaki: 2. d in 3. a
Mentorica: Nataša Kamerički
Fotografija: Igor Rosina